Ar jūs svarstote galimybę, emigruoti iš Lietuvos?

2010 m. rugsėjo 14 d., antradienis

Didėjantys emigracijos srautai iš Lietuvos


Emigracija- tai viena iš didžiausių Lietuvos paskutinio dešimtmečio problemų. 2009 metais emigracijos srautai pasiekė rekordą- savo išvykimą iš šalies deklaravo net 21,972 tūkst asmenų. Pagal emigracijos mastus Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje. Išankstiniais Europos Bendrijų statistikos tarnybos (Eurostato) duomenimis, pernai neigiamas emigravusių ir imigravusių asmenų skaičiaus skirtumas 1000 gyventojų buvo tik keturiose ES valstybėse: Lietuvoje (-2,3), Latvijoje (-1,1), Lenkijoje (-0,4) ir Bulgarijoje (-0,2). Statistikos departamento duomenimis daugiausiai emigruoja jauni, darbingo amžiaus žmonės: kas antras migrantas yra 20-34 metų amžiaus. Daugelis emigrantų sutinka aukoti savo išsilavinimą, aukštą išsilavinimą ir dirba juodus darbus, pasak jų, svetimose šalyse yra siūlomas ne tik didesnis darbo užmokestis, bet ir atsispindi palankesnis darbdavių požiūris.

Statistikos departamentas, atsižvelgdamas į neigiamą migracijos saldo Lietuvoje siūlo šiuos migracijos mažinimo sprendimo būdus:

  • Sudaryti galimybę Lietuvos gyventojams gauti didesnes pajamas, šalinti pagrindinę valstybės priemonėmis pasiekiamą migracijos priežastį. Šiam tikslui pasiekti, reikia mažinti verslo ir darbo reguliavimą, sudaryti galimybę žmonėms patiems lengviau verstis.
  • Užtikrinti, kad Lietuvos piliečiai galėtų įgyti aukštąją kvalifikaciją, kuri suteiktų galimybę įsidarbinti greitai besikeičiančioje darbo rinkoje.
  • Siekti pristabdyti aukštos kvalifikacijos darbo jėgos nutekėjimą bei išvengti negrįžtamų investicijų į žmogiškąjį kapitalą praradimo. Suteikti sąlygas žmonėms kelti savo kvalifikaciją savo gimtojoje šalyje ir čia gauti didesnius atlyginimus.


10 komentarų:

  1. Su tokiais išvykstančiųjų skaičiais ir Lietuva gali tuoj išnykti, liūdna..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Neprognozuokite, taip liūdnai, gal statistikos departamentas padės sureguliuoti situaciją :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. išvykimą DEKLARAVO 22 tūkst. bet kiek yra žmonių, kurie išvyko "užsideklaravę" tik pas savo draugus ir giminaičius... o kalbant, apie statistikos departamento pateiktus sprendimo būdus, o tiksliau vieną būdą ( suteikti darbuotojams aukštą kvalifikaciją ir mokėti gerą atlyginimą, kad šie neišvyktų iš Lietuvos), manau tai tik žodžiai pasakyti tam, kad būtų kažkas pasakyta, juk švietimo ministras seniai pasakė, kad Lietuvoje yra per daug aukštojo mokslo siekiančiųjų... tai uždaras ratas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Manau situacija yra beviltiška. Žmonės emigruoja ne šiaip sau, tam yra daugybė svarių priežasčių. Pirma, palyginkime atlyginimus Lietuvoje ir kt. Europos Sąjungos šalyse, taigi skirtumas didelis. Antra, darbdavių požiūris į darbuotoją anaiptol yra nevienodas Lietuvoje ir kt. valstybėse. Lietuvoje darbuotoją stengiamasi nugręžti iki paskutinio atodūsio, už juokingą algą... Tokių niuansų yra begalė, o sprendimų nulis :/

    AtsakytiPanaikinti
  5. Būdų kaip spręsti šią problemą yra, tačiau gaila jog neatsiranda žmonių valžios tarpe, suinteresuotų emigracijos mažinimu...

    AtsakytiPanaikinti
  6. geras straipsnis, buvo idomu skaityti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Manau, jog Lietuvos aldziai yra nusispjauti, kaip sekasi lietuviams su tokiais mazais atlyginimais ir aukstomis kainomis. Zandarine valstybe! Iki demokratijos ir teisines valstbes labai toli!

    AtsakytiPanaikinti